Pp-Pe Granül Hattı Saatlik 1000-2000 Kg Kapasiteli / Video
MY-Hak Makina Plastik Geri Dönüşüm Makinaları San. Tic. Ltd. Şti.
tarafından 1.11.2018 tarihinde eklendi.
Pp-Pe Granül Hattı Saatlik 1000-2000 Kg Kapasiteli
Plastik geri dönüşümü; atık plastiklerin geri kazanılarak yeniden değerlendirilebilir hammadde haline getirilmesi işlemidir.
Plastik Geri dönüşümü, atık plastikleri türlerine göre ayrılmasıyla başlar. Temiz plastikler,granül makinası kullanılarak yeniden eritilip granül hale getirilerek hammaddeye çevrilir.
Çöpten toplanan atık plastiklerin ise hammaddeye çevrilmeden önce yıkanması ve kurutulması gerekir. Komple geri dönüşüm hattında cinslerine göre ayrılan plastikler önce parçalanarak standart boyutlarda küçültülürler. Yıkama işlemi parçalama aşamasında sulu kırma makinasıyla başlar. Kırılan plastikler, Netplasmak tarafından geliştirilen patentli özel bir sistemle su havuzu ve yüksek hızlı seperatörlerden geçirilerek kirlerden arınır.
Kurutma işlemi için ise malzemenin cinsine göre konik pres makinası veya santrifüj makinası kullanılarak su oranı %5'in altına düşürülür. Daha sonra hurda plastik aglomer makinasına girerek su oranı %1'in altına düşer ve kurutulan plastik, granül makinasında eritilir.
Eriyik haldeyken filtreden geçirilen plastik, daha sonra granül hale getirilip paketlenir.
PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMİ’NİN ÇALIŞMA PRENSİBİ:
Bu sistem, poliolefin türü (polietilen, polipropilen vs.) plastiklerin geri kazanımı için, tümüyle Türk mühendislik birikimi kullanılarak geliştirilmiş “Plastik Geri Kazanım” sistemidir.
Geri dönüşüm sistemine girecek plastikler yükleme konveyörüne konulur. Konveyör plastiği düzenli bir şekilde kırma makinasına besler. Kırma makinası, geri dönüştürülecek plastik malzemeyi, parça boyutu standart olacak şekilde küçültür. Kırma Makinasına plastik malzeme ile birlikte üst hazneden su püskürtülerek, kirli malzemenin kırma makinasında ön yıkaması sağlanır. Kırma makinasının altında bulunan spiral vida geometrisindeki elevatör ile plastik malzeme taşınır.
Kırma çıkış elevatörü, plastik malzemeyi Yatay Temizleme Separatörü’ne besler. Elevatör gövdesi delikli sac olduğundan çamurlu su tahliye olur. Yatay temizleme separatörü, yüksek hızda çalışır ve malzeme üzerinde bulunan su ile birlikte kirlilik oluşturan maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Temizleme separatöründen çıkan, Sulu Kırma Makinası’ndan taşınan kirli su, Yatay Temizleme Separatörü’nün su tahliye bölümünden deşarj edilir.
Yatay Temizleme Separatörü plastik malzemeyi sirkülasyon havuzuna taşır. Havuzun girişine dökülen plastikler, suyun akışı ile taşınırken, kirli çamur havuzun dibine çökerek plastikten ayrılır.
Havuzdaki su akışı, ikinci Yatay Temizleme Separatörü’nde plastikten ayrılan suyun, bir boru ile havuzun girişine döndürülmesi yöntemiyle sağlanır. Bu şekilde sağlanan su sirkülasyonu, hem geri dönüştürülen plastiğin etkin biçimde yıkanmasını sağlar, hem de sistemin kapalı devre su akışıyla az miktarda su kullanılılarak çevrimine neden olur.
Tarafımızdan geliştirilen patentli bu sistem, geri dönüşüm sistemlerinde en önemli sorunlardan biri olan aşırı su tüketimini minimum seviyeye indirir.
İkinci Yatay Temizleme Separatörü’nde de yine yüksek devirli makinada işlenen plastik çapaklar, kirden ve havuzdan taşınan sudan arındırılır. Plastikten ayrılan su, bir boru ile havuzun giriş bölümüne geri döndürülerek, su sirkülasyonu sağlanır. Yatay Temizleme Separatörü’nden, Konik sıkma makinasına beslenen plastikler, burada delikli kovan içinde dönen konik vida içinden geçerek yüksek basınca tabi tutularak sıkılır ve fazla su üzerinden atılır.
Konik sıkma çıkışında bulunan transfer fanı plastik malzemeyi Aglomer üstü silosuna taşır. Aglomer üstü silo, içinde bulunan besleme elevatörü sayesinde istenilen miktardaki plastik malzemenin kontrollü olarak operatör tarafından aglomere beslenebilmesini sağlar. Aglomer makinası sabit ve döner bıçaklarla plastiği karıştırıp, sürtünme gücüyle ısıtarak hem kurutur, hem de yoğunlaştırır. Böylece plastik, geri dönüşüm hattının son aşaması olan ekstrüzyona hazır hale gelir.
Granül makinası (ekstruder), plastik malzemeyi ısı ve yüksek basınç altında ergime ısısına getirip eriterek, kullanılabilir hammadde haline getiren makinadır. Granül makinasının vida geometrisi, plastik malzeme cinsine uygun olarak en son teknolojiye uygun şekilde tasarlanarak üretilir. Netplasmak geri dönüşüm hattı, az sayıda operatör tarafından işletilmek üzere tasarlanmıştır. İsteğe bağlı olarak hem yıkama hattı, hem de granül makinası, PLC (bilgisayar) kontrollü olarak üretilebilir. Bu sistem sayesinde hattı işleten operatörlerin hata yaparak sisteme zarar verme ihtimali minimum seviyeye indiriliR